bejja in game

esport, meg ami én vagyok

"az otthon, az valami más"
a gaming házakról röviden

Mikor először hallottam, a gaming házakról, még a starcraft koreai csapatainak kapcsán, már akkor is felmerült bennem a gondolat vajon, nálunk hogyan működne egy ehhez hasonló kezdeményezés.
Fizetett, csapatok, profi körülmények. A ténylegesen fizetett esport csapat, gazdasági, és egyéb anyagi körülmények miatt, még igen távoli vágyálom idehaza, (a már létező, vagy elhalt kezdeményezések ellenére), ettől függetlenül nézzük csak, milyen ismérvei vannak egy ilyen profi játékosok számára létrehozott háznak.

A gaming ház nem más, mint közös élettér, a csapat tagjai, a menedzsment, azaz az edzők, az étkezéssel, és mozgással valamint az testi és mentális egészségre felügyelő szakemberek részére. 
A lényege, hogy az aktuális verseny időszak előtt és alatt, a csapat összekovácsolódjon, gyakoroljon, egy emberként a célért küzdjön. Azaz, van célja a gaming háznak. Ami nem más, mint valamilyen, a meglévőnél jobb eredmény elérése. Ehhez megteremti a csapat vezetősége, a lehető legkellemesebb környezetet, valamint ennek érdekében, pontos menetrend szerint élnek, amiben helye van a játéknak, a sportnak, a megfelelő (!) étkezésnek, az orvosi felügyeletnek és persze a bulinak is. 

Érdekelt, a nagyobb csapatok gaming házának tájékán, vajon a szponzorok, támogatók hogyan jelennek meg. Ezért végignéztem, a Team Liquid, a Faze, az Origen, az OpTic, az UOL, az Fnatic, a CLG, a Cloud9, a TSM, az Alliance és még számos egyéb csapat házainak bemutatóját.

Ami azonnal szembeötlő volt, hogy egy két csapat kivételével, de ott is az elegáns, és ízléses megjelenést szem előtt tartva, nem tolják a támogatókat a külvilág arcába, és a ház lakóinak arcába sem. Oh wait...a gaming ház ugyanis nem a külvilág számára jön létre. Létezésének egyik legfontosabb eleme, az a közös, de nem nyilvános életközösség megteremtése az előbb említett célokért. 
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincsenek feliratok pl. a falon, de igazán maximum a közös játéktéreben jelenik meg bármi a csapat szponzorációjára utaló jel. 
Mint ahogy az otthonunkban, ahol rákészülünk a másnapi munkára, vagy házibulizunk, nincs felfestve a cégem logója a falra. (oké ez lehet erős hasonlat, de értitek.)

sk.jpg

Azután azt figyeltem vajon, mekkorák, és milyen helyiségekkel rendelkeznek ezek a házak, bár néhol a ház elnevezés nem igazán fedi a valóságot, mert ezek a helyek nagyok. Nagyon nagyok!
Ez itt az Origen ház.

origen.png

Legtöbb esetben külön szoba jut mindenkinek, de ha nem akkor is maximum 2 vagy 3 ember alszik egy hálótérben. Mivel, bár közösségben dolgoznak és élnek, a felkészülés ideje alatt, saját személyes térre, mindenkinek szüksége van, és egy saját ágyra lehetőleg megfelelő alapfelszereltséggel. (ergonomikus párna, megfelelő mennyiségű és minőségű takarók, matracok)
Az Fnatic egy hálószobája a képen.

fnatic.jpeg

 Van megfelelő számú fürdő és wc. A konyha alkalmas főzésre és együtt étkezésre is. Ami egyikből sem hiányzik, a ház méretétől függetlenül, az a testmozgásra, a sportra alkalmas hely. Legyen az egy konditerem, vagy akár a nagyobb gaming házakban uszoda/medence, teniszpálya, a módosabb csapatoknál golfpálya is akad. 
Mindegyik csapat vezetősége, felmérte, hogy a sport éppen olyan fontos mint a játék gyakorlása, hiszen a fizikai testedzés jótékony hatással van nem csak a testi, de a szellemi teljesítőképességre is. 
envyu.jpeg

Az együttélés szabályait nem kezeli mindenki egyformán, ezért  kialakuló konfliktusok  vagy a személyes problémák (melyek befolyásolhatják az adott játékos teljesítményét) feltárására, kibeszélésére, kezelésére ugyancsak szakember áll rendelkezésre. Ő az aki nem csak személyekkel, de a csapattal is foglalkozik, mentálisan felkészítve őket, a közelgő versennyel együtt járó szellemi terhelésre is.

Végül nézzünk még egy fontos tételt. Ez pedig az étkezés. Milyen kép jelenik meg mindenkiben ha gamerekről beszélünk? Számítógép, játék, gyors kaja, rendelt étel, chips, cola, és energiaital. Ezek egy része, nem marad el a profik étkezéséből sem, de pl az Origen esetében étkezési tanácsadó felügyeli a bevitt táplálék minőségét. Célja minél kevesebb telített zsírsav és szénhidrát bevitele (azaz minél kevesebb chips, cola, és energiaital fogyasztás) 
Heti étkezési tervet állít össze, személyre szabottan.

Ezek alapján, én azt gondolom, Magyarországon még nincs gaming ház.



A bejegyzés trackback címe:

https://angolwoodoo.blog.hu/api/trackback/id/tr2512921975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bejja in game

Vélemények erről arról, játékok, filmek, magánélet. Aki vagyok: gamer, anya, esportfüggő, 40+, mi kell még?

Friss topikok

  • puddin: @Berelhetoreklamfelulet: én a hétköznapi 2 óra játékon is nagyon jót mosolyogtam, sosem tartottam ... (2017.11.28. 13:18) Esport statisztika már megint
  • Dr.Démonmac1: gracc neki (2017.10.22. 19:43) DREAMHACK GYŐZTES MAGYAR!
  • angolwoodoo: Nagyon köszi, Nofear külön posztot kapott volna, ahogy azt említettem is :) "(most nem térek ki az... (2017.10.19. 16:10) Ki az esportoló?

Címkék

árkád (1) Batky Zoltán (1) benq (1) cosplay (4) csgo (10) deadfox (1) denver (1) dk (2) docler (1) Docler Myrmidons (1) dota2 (1) dreamhack (3) együtt (2) én (5) erre nincs mentség (1) esl (1) esport (21) esport1 (1) Esport1 (12) esportakadémia (1) esportfest (1) esportmeetup (4) esportmilla (5) esportoló (1) esportpolitika (1) év esportolója (3) F1 (1) fesztivál (1) fifa (1) flash (1) foci (1) forma1 (1) fun (2) futás (1) gabesson (1) gamer (9) gamer ház (2) gamer house (2) game agents (1) gaming (4) GaRpY (1) gémerház (1) gender (1) gyász (2) hajrá magyarok (4) hijab (1) hs (1) hungarocomix (1) jobbik (2) Jönköping (1) képregény (1) képregénykiállítás (1) kolorrrr (1) laptop (1) league of legends (5) lenovo (1) lol (5) Losonczi Kata (1) luminocity (1) lurdyház (1) m4 (1) maga (1) magamfélék (3) magyar esport tv (1) marketingshit (1) meetup (4) meltdown (1) momentum (2) mtk (1) myztro (1) nemzeti versenysport szövetség (5) nylon (1) oldiebutgoldie (1) OMEN (2) omenx (1) omen by hp (2) online video stars (1) overwatch (1) ovs (1) párbeszéd (2) playit (7) playitház (1) politika (2) pubg (1) PUBG (1) pulitron (1) quake (1) queenofluna (1) raisy (1) roadshow (1) samsung (1) skgaming (2) special effect media (1) sport (9) sportegyesületek (1) sportpolitika (4) szimulátor (1) tv (1) vélemény (2) video (1) videós (2) videos (1) viktória (1) virtual reality (2) vizicsacsi (1) WESG (1) wesg (1) wot (1) you (1) youtube (2) youtuber (1) zowie (1) ZOWIE DIVINA Women’s Invitational PUBG Tournament Announcement (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása